Veel gestelde vragen

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die ontstaan is in 1895 en nu bekendheid geniet over de gehele wereld. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord “cheiros”: hand en “pratto”: beoefenen. Het betekent dus: “Met de hand beoefenen”.

De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de “Vader van de geneeskunde”, namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er, zo stelde D.D. Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen.

Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen de zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren.

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling.

Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Tevens kunnen huilbaby’s en klachten als bedplassen bij kinderen in veel gevallen met succes behandeld worden. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.

Omdat de organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij “vagere klachten” zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

Chiropractie, manuele therapie, en fysiotherapie zijn allen genees en/of behandelingswijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat.


Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen , het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en de daarmee samenhangende klachten.


Omdat de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.


In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt de chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder de wervelkolom) het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen en MRI foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren.


Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding, hetgeen niet persé geld voor de andere beroepen.

Heb ik een verwijsbrief van mijn huisarts nodig?

Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig.

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een consult bedragen:


Volwassenen

1e consult: € 70,00

Vervolgconsult: €55,00


Kinderen t/m 12 jaar

1e consult: € 40,00

Vervolgconsult: €35,00


U kunt bij ons pinnen.

Wordt chiropractie vergoed door mijn ziektekosten verzekering?

De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de behandeling volledig of voor een deel. Dit is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij en hoe uitgebreid u bent verzekerd. Door een aantal verzekeraars is een maximum gesteld aan het bedrag dat u jaarlijks krijgt vergoed voor alternatieve geneeswijzen. Voor de exacte informatie verwijzen wij naar de voorwaarden in uw eigen polis.

Chiropractie in Nederland

Helaas is er in Nederland veel onduidelijkheid over wat chiropractie is. Tijdens een gesprek met een gerespecteerd huisarts werd ons duidelijk dat er in de reguliere medische wereld niet altijd positief over chiropractie word gedacht, terwijl men tegelijkertijd niet weet wat een chiropractor doet en waarom. Ook weet men vaak niet welke opleiding een gekwalificeerde chiropractor heeft gevolgd. Een Doctor of Chiropractic heeft een 5-jarige , full time universitaire gevolgd met een 2-jarige medische basis opleiding. Het beroep chiropractor is erkend bij de wet in meer dan 40 landen. Gemeenschappelijke kenmerken van de wetgeving in deze landen zijn:  • Het geven van eerstelijnsgezondheidszorg- direct contact met de patiënt;

  • Het recht en de plicht om ziektes te diagnosticeren, met inbegrip van het nemen en beoordelen van röntgenfoto’s;

  • De chiropractor schrijft geen geneesmiddelen voor.


Helaas zorgen de niet gekwalificeerde en zelfbenoemde “chiropractors” voor veel problemen en misverstanden in landen zonder regulerende wetgeving (bv Nederland, Duitsland, Brazilië). Door onjuiste behandeling van deze zelfbenoemde “chiropractors” komt de patiënt weer bij de huisarts, met de mededeling dat hij/zij niet goed is behandeld door een chiropractor, terwijl dit waarschijnlijk geen gekwalificeerde Doctor of Chiropractic was. Dit soort incidenten leidt tot een (onverdiende) negatieve houding tegenover chiropractie. Het is jammer dat in Nederland de medische wereld niet alleen zeer weinig weet over wat een Doctor of Chiropractic doet ,maar ook dat, wat men weet vaak verkeerde informatie is. Deze negatieve verkeerde informatie word helaas doorgegeven aan de patiënten, die enorm geholpen kunnen worden door goede chiropractische zorg. Gelukkig ,niet alle medische professionals staan negatief tegenover chiropractie en kennen de voordelen die goede chiropractische zorg hun patiënten kan bieden.

Reageren is niet mogelijk